Met ingang van 2008 ondersteunt de stichting “Lang leve het Zambiaanse kind” ook het Antonella’s doorgangshuis in de plaats Chinsali in Zambia.
Antonella’s transit home is een klein doorgangshuis dat voornamelijk door de gemeenschap van Chinsali beheerd wordt. In dit doorgangshuis worden weeskinderen tussen 0 en ongeveer 4 jaar opgevangen. Daarna gaan ze zo mogelijk terug naar verwanten. De gemeenschap heeft een comité gevormd dat de kinderen selecteert die in het huis opgenomen worden en toezicht houdt op de ‘moeders’ die voor de kinderen zorgen. Ook nadat de kinderen teruggeplaatst zijn in de familie, is het comité verantwoordelijk voor toezicht op hun verzorging en groei. De bedoeling was dat er maximaal zes kinderen in het huis zouden wonen, maar er wonen momenteel acht kinderen samen met twee ‘moeders’ die dag en nacht voor de kinderen zorgen. In het doorgangshuis wonen kinderen waarvan de moeder, en vaak ook de vader, gestorven is. Regelmatig sterven vrouwen aan post natale complicaties door de slechte gezondheidszorg; anderen sterven aan aids.
Antonella was een Italiaanse vrijwilligster die begin jaren ‘90 in Chinsali werkte met hiv-positieve mensen en weeskinderen. Na twee jaar vertrok ze naar huis om verder te studeren. Na haar studie besloot ze terug te keren naar Afrika. Dit keer naar Senegal. Na een paar maanden verongelukte ze bij een verkeersongeluk in Senegal. Haar ouders wilden iets doen ter nagedachtenis aan hun dochter en brachten geld bijeen voor een doorgangshuis in Chinsali. Dit omdat Antonella erg betrokken was bij weeskinderen in Afrika.
Het huis is in 1998 gebouwd en geopend. De bedoeling was dat de gemeenschap het hele huis zou onderhouden. Echter Chinsali is een arme plattelandsgemeenschap, waar de meeste mensen zonder elektriciteit, leven van wat het land opbrengt. Het kleine beetje geld dat ze verdienen gebruiken ze om kleding en andere basisbehoeften te kopen. Het lukt de gemeenschap niet om continue voldoende geld voor de kosten van water, elektriciteit, onderhoud etc. voor het huis bij elkaar te krijgen. Wel doneren ze landbouwproducten, zoals maïs, bonen en groenten. Dikwijls echter zijn er heel jonge kinderen in het huis die babymelk nodig hebben. Ondervoede kinderen moeten voedingssupplementen en eiwitrijke melk krijgen.
De ‘Association of Lay Missionaries’ (ALM), een groep van oorsprong Italiaanse vrouwelijke lekenmissionarissen, die werkzaam is in Chinsali helpt bij het beheer en de financiën van het doorgangshuis. In het verleden heeft de voorzitter van de stichting “Lang leve het Zambiaanse kind” met verschillende leden van de ALM samengewerkt. De ideeën over ontwikkeling en steun aan kwetsbare kinderen komen overeen met het beleid van de stichting. Deze heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het geld dat via de ALM naar het doorgangshuis wordt gestuurd, goed wordt besteed.